Jak pocimy się podczas pracy w wysokich temperaturach?

Wyjaśniamy najpierw utratę płynów oraz sodu. Statystyczny pracownik fizyczny pracujący na zewnątrz wypaca około 4 do 5 l płynów podczas dziesięciogodzinnej zmiany, tracąc łącznie od 8 do 10l płynów! Ekstremalne warunki takie jak wysoka temperatura i noszenie sprzętu i odzieży ochronny osobistej, mogą prowadzić do poniesienia ilości wydzielanego potu nawet do 3 l na godzinę. Te wyniki są rezultatami badań na dwóch grupach pracowników, pierwsze przeprowadzono w podziemnej kopalni w Australii, a drugie na grupie pracowników fizycznych pracujących na otwartym terenie.

Badania te skupiały się na utracie sodu oraz poceniu się pracowników w niekorzystnych, gorących warunkach. Nawet średnie odwodnienie – zaklasyfikowane jako utrat płynów na poziomie 1-4% masy ciała – ma znaczące konsekwencje dla BHP. Wpływa ono negatywnie na wydajność, jak i na funkcje poznawcze w tym podejmowanie decyzji oraz koordynacje wizualno-ruchową. W przypadku przeciętnego szczupłego i zdrowego męskiego ciała o wadze ok 70kg, składającego się w 60% z wody (42 litry), 4l czy nawet 5l utraconych płynów podczas 10-godzinnej zmiany stanowi potencjalnie śmiertelne zagrożenie przez utratę ok 10% płynów. Ważne jest, aby opracować strategie BHP, zapewniające możliwość przywrócenia właściwego poziomu nawodnienia i wyrównania strat sodu utraconego z płynami.

W badaniu obejmującym 39 górników pracujących pod ziemią, w ciągu 39 zmian, przeciętny pracownik wypijał 6,48l (co daje 0,8l podczas godziny pracy). Zasięg był zróżnicowany od 2,4l do nawet 12,5l w ciągu zmiany. Te wyniki nie zawierają ilości wilgoci i płynów zawartych w jedzeniu, które może wynosić do 20% dziennej ilości przyjmowanych płynów. Badanie to porównało poziom nawodnienia (badany przez sprawdzanie masy właściwej moczu) tych pracowników podczas trwania ich zmiany. Określiło ono, że większość pracowników zaczynała i kończyła pracę w podobnym stanie – który często już był stanem odwodnienia. Jednak badanie – powołując się na badania porównawcze – wykazało, że ponieważ monitorowanie płynów w miejscu pracy było jawne, prawdopodobnie pracownicy wypijali więcej płynów niż normalnie.

Stwierdzono, że edukacja w zakresie nawadniania w miejscu pracy jest niezbędna do utrzymania właściwego poziomu hydracji i zaleca zaprogramowanie nawyku picia, zamiast tylko reagowania na uczucie pragnienia. Dalsze badania odwodnienia wśród górników wykazały, że 58 procent pracowników było odwodnionych zarówno przed jak i po zmianie, niektórzy znacznie. To prowadzi do wniosków, że zapewnienie przez pracodawcę solidnego systemu nawadniania, staje się niezbędne.

Co wpływa na utratę płynów?

Nawet bez wysiłku fizycznego, większość ludzi traci od 2 do 4l płynów każdego dnia (od 3% do 6% masy ciała) przez oddawanie moczu, kał, oddychanie czy skórę. Aktywność fizyczna znacznie zwiększa utratę płynów, podczas gdy dieta, aklimatyzacja termiczna i stan sprawności, tempo przemiany materii, masa ciała, wielkość oraz warunki środowiskowe, takie jak temperatura, wilgotność, wiatr, wysokość nad poziomem morza, obciążenie słoneczne oraz ilość i rodzaj noszonej odzieży, również mają na to ogromny wpływ. Korzystanie z narzędzi pozwalających monitorować środowisko pomoże określić ryzyko odwodnienia. Dla tych, którzy szukają porady, ile płynów powinni przyjmować w gorących, wilgotnych warunkach, zalecane jest, aby spożywać 250-300ml co 15-20 minut, jednak nie koniecznie jest to odpowiednie dla każdego.

Utrata sodu i przywracanie jego właściwego poziomu:

Badanie odnośnie utraty płynów i sodu na grupie pracowników fizycznych pracujących w otwartym terenie wykazuje, że potrzeba uzupełniania sodu jest często lekceważona.

Podczas badania wynikły duże różnice w ilości straconego sodu w grupie 29 badanych, lecz ustalono, że średnią strata sodu (Na) w wyniku pocenia się wynosi średnio
4,8 do 6 g sodu dziennie i “może przekroczyć 10 g dziennie, co odpowiada 25 g soli (NaCl ) “.

W badaniu podkreślono, że krytyczne znaczenie ma uzupełnienie utraconego sodu, jednak należy zachować ostrożność w stosunku do soków lub “napojów sportowych” o wysokiej zawartości cukru.

Stwierdzono, że przyjmowanie ok 10l tych napojów (taka ilość konsumowanych płynów w gorących warunkach jest częsta), które zawierają do 10% cukru, co prowadziłoby do spożycia 1kg cukru, zawartego tylko w przyjętych płynach!

W badaniu zaleca się, aby: Idealny napój podawany pracownikom w warunkach przemysłowych powinien mieć znaczną zawartość sodu przy minimalnej zawartości węglowodanów”.

Powiązane Artykuły

Czy odwodnienie może powodować kurczenie się mózgu?

Nasze mózgi to w 80% woda. Kiedy nie uda nam się zastąpić płynów utraconych przez pot, nasze ciała mogą pożyczyć wodę z komórek w mózgu do wykonywania podstawowych i istotnych procesów w naszym ciele. To powoduje, że komórki mózgu kurczą się i obumierają. Gdy mózg się kurczy, odsuwa się od czaszki, wywierając naprężenia na te […]
Więcej

Odzież ochronna, środki PPE i stres cieplny.

Noszenie roboczej odzieży ochronnej i innych środków ochrony indywidualnej, zwiększa znacząco ryzyko występowania stresu cieplnego u pracowników, zmniejszając cyrkulację powietrza przy skórze. Znacząco zwiększa się wilgotność, przez co zmniejsza się wydolność procesu odparowywania. Skutkami stresu cieplnego mogą być, zmniejszenie zdolności manualnych czy funkcji poznawczych co prowadzi do zwiększenia zagrożenia. Rozwiązaniem tego problemu nie jest zaprzestanie […]
Więcej

Stres cieplny w miejscu pracy.

 W górnictwie, budownictwie, produkcji i innych branżach, w których pracownicy są bardziej narażeni na gorące warunki pracy, stres cieplny jest jedną z ważniejszych kwestii, na którą należy zwrócić uwagę. Pracownicy powinni być odpowiednio przeszkoleni w zakresie zapobiegania i rozpoznawania objawów, aby uniknąć skutków stresu cieplnego.  Głównym zagrożeniem dla zdrowia, związanym ze stresem cieplnym jest odwodnienie […]
Więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przedmioty w koszyku

Empty cart

No products in the cart.

Return to Shop
Szukaj: