11 strategii przeciwdziałania stresowi cieplnemu.

Poniżej przedstawiono działania oraz porady, które specjaliści ds. BHP, managerowie oraz właściciele firm, mogą podjąć w celu minimalizacji kosztów związanych z wydajnością i potencjalnie niebezpiecznym stresem cieplnym wśród swoich pracowników:

  1. Edukacja: Naucz pracowników rozpoznawać oznaki i symptomy, które dosięgają współpracowników pracujących w wysokich temperaturach. Zapoznaj pracowników z procedurami radzenia sobie ze stresem cieplnym. Porady powinny zawierać zakres czynników stylu życia, które wpływają na tolerancję na ciepło, takie jak zapobieganie otyłości, utrzymywanie dobrej sprawności fizycznej, oraz informacje o aklimatyzacji cieplnej.

  2. Monitorowanie pracowników: Analiza temperatury skóry, jak i temperatury właściwej ciała podczas pracy w wysokich temperaturach. Monitorowanie nawodnienia podczas zmiany poprzez analizę próbek moczu, wraz z oceną zmiany wagi ciała. Połączenie tych metod może wspomóc, dostroić metody nawadniania do ich osobistych potrzeb.

  3. Intensywność pracy: Im cięższa praca tym ciało produkuje więcej ciepła. Intensywność pracy powinna być dopasowana do indywidualnych możliwości pracownika. Pozwalaj na samodzielne dostosowanie tępa i obciążenia pracą w zależności od samopoczucia.

     

  4. Aklimatyzacja cieplna i sprawność fizyczna: Wraz z czasem i dłuższą ekspozycją na wysoką temperaturę, organizm ludzki może poprawić tolerancję na gorące i wilgotne warunki. Regularna aktywność fizyczna, która skutkuje mocnym poceniem się, może podnieść tolerancje na ciepło oraz sprawić, że praca w gorących warunkach będzie mniej uciążliwa.

     

  5.  Spożywanie lodu: Kruszenie kostek lodu w ustach jest sprawdzoną i skuteczną metodą obniżania temperatury ciała, zapewniającą lepszą wydajność podczas pracy w gorących warunkach i prowadzącą do lepszej produktywności pracowników.

     

  6. Chłodzenie: W miejscu pracy powinny być strefy, gdzie nie ma potrzeby noszenia sprzętu ochrony osobistej, gdzie podczas przerw lub gdy jest to wymagane, pracownicy będą mogli przez chwilę lepiej się ochłodzić. Ponadto dostarczenie kamizelek chłodzących dla pracowników w miejscu pracy okazuje się skuteczną metodą na minimalizowanie stresu cieplnego. Odpowiedni przepływ powietrza na miejscu pracy ma również ogromne znaczenie, ponieważ przepływ chłodnego powietrza znacząco wspiera chłodzenie przez ewaporację, co jest główną funkcją pocenia się.

     

  7. Nawodnienie: Pracownicy powinni otrzymać przed pracą butelkę wody lub napoju z elektrolitami, wypić ją oraz napełnić, by mieć napój podczas dalszej pracy. Urządzenia do napełniania butelek wodą lub elektrolitami powinny być powszechnie dostępne dla pracowników na miejscu pracy. 
    Zalecane jest sprawdzanie stanu nawodnienia zarówno przed jak i po zakończeniu zmiany. Zobacz nasz Poradnik o właściwym nawadnianiu w miejscu pracy” aby uzyskać więcej informacji.

  8. Odpowiednie odżywianie: Utrata apetytu jest powszechna w wysokich temperaturach, jednak 6 do 8 godzin bez jedzenia jest uważane za limit, po którym zauważalne jest zwiększone pocenie się.

  9. Sen: Właściwy sen jest główną składową właściwej regeneracji organizmu po pracy, a jakość nieprzerywanego snu w chłodnym otoczeniu jest bardzo ważna.

  10. Monitorowanie środowiska pracy: Istnieje szereg wskaźników do oceny ryzyka wystąpienia stresu cieplnego na postawie warunków klimatycznych, jednak nierealistyczne jest oczekiwanie jednego złotego środka na złagodzenie występowania tego ryzyka w miejscu pracy. Wszelkie metody monitorowania środowiska w miejscu pracy powinny być częścią nadrzędnej polityki zarządzania stresem cieplnym. 

  11.  Polityka zarządzania stresem cieplnym: Polityka określająca podstawowe obowiązki załogi, kierowników zespołów, planistów, oraz osób kierujących zasobami ludzkimi i kierownictwo wyższego szczebla, w zakresie zapobiegania oraz radzenia sobie ze stresem cieplnym jest ważnym elementem w firmach działających w gorących i trudnych warunkach.

Po więcej informacji na temat radzenia sobie ze stresem cieplnym w miejscu pracy, w tym po bardziej szczegółowe informacje na temat tych 11 strategii przeciwdziałania, odsyłamy do naszego Przewodnika o zarządzaniu stresem termicznym w miejscu pracy.

Powiązane Artykuły

Stres cieplny w miejscu pracy.

 W górnictwie, budownictwie, produkcji i innych branżach, w których pracownicy są bardziej narażeni na gorące warunki pracy, stres cieplny jest jedną z ważniejszych kwestii, na którą należy zwrócić uwagę. Pracownicy powinni być odpowiednio przeszkoleni w zakresie zapobiegania i rozpoznawania objawów, aby uniknąć skutków stresu cieplnego.  Głównym zagrożeniem dla zdrowia, związanym ze stresem cieplnym jest odwodnienie […]
Więcej

Jak pocimy się podczas pracy w wysokich temperaturach?

Wyjaśniamy najpierw utratę płynów oraz sodu. Statystyczny pracownik fizyczny pracujący na zewnątrz wypaca około 4 do 5 l płynów podczas dziesięciogodzinnej zmiany, tracąc łącznie od 8 do 10l płynów! Ekstremalne warunki takie jak wysoka temperatura i noszenie sprzętu i odzieży ochronny osobistej, mogą prowadzić do poniesienia ilości wydzielanego potu nawet do 3 l na godzinę. […]
Więcej

Hipotonik, izotonik czy hipertonik? Co wybrać?

Istnieją trzy rodzaje napojów oparte na toniczności – hipotoniczne, hipertoniczne i izotoniczne. Napoje hipotoniczne to najlepsze rozwiązanie dla sportowców lub pracowników fizycznych, wymagających szybkiego i skutecznego nawodnienia. Toniczność odnosi się do stężenia węglowodanów (cukrów) i elektrolitów w roztworze w porównaniu ze stężeniem tych składników w ludzkiej krwi. To z kolei wpływa na to, jak szybko […]
Więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przedmioty w koszyku

Empty cart

No products in the cart.

Return to Shop
Szukaj: